Gå til hovedinnhold

Livet på Kvarøy

I dag snakker alle om bærekraft, sirkulærøkonomi og det grønne skiftet. Ute på Kvarøy har det alltid vært mer enn våren som har hatt grønn farge. Da Alf Olsen og sønnen Geir i 1976 bestemte seg for å kutte ut et liv som bestod av lange og tunge reiser til Finnmark, var det med en filosofi som står som en påle også i dag.

Filosofien

Teksten over av er formulert på 90-tallet. Men gjenspeiler tilnærmingen Kvarøy-samfunnet har hatt hele veien. Det er tross vår egen øy, vårt eget samfunn. Ingen her er tjent med rovdrift verken på folk eller fisk. Derfor har bærekraft vært sentralt for oss helt fra første oppdrettslaks.

Med dette som utgangspunkt har vi bygget opp en kvalitetsbedrift, som leverer sjømat på aller høyeste nivå. Kvalitet som vi er stolte av. Ekte håndverk.

Bedriften drives fortsatt av familien. I dag er det Geir sine barn Gjermund,  Håvard og Ida, som sammen med svigersønn Alf Gøran leder produksjonen. I tillegg til kjernevirksomheten ute på Kvarøy driver vi i dag også Kvarøy Smolt på Mo og Kvarøy Oppdrettsservice ute på Kvarøy.

Verdens mest aktive samfunn?

Ikke er øya stor og ikke er vi så mange. Vi er et moderne samfunn i liten skala. Gjennom driftige øyboere og et lønnsomt næringsliv er Kvarøy et gründersamfunn med skapertrang. Vi får til det vi bestemmer oss for.

Tross kun 80 innbyggere har vi et mangfold i tilbudene som skulle tilsvare ti-gangen. Hadde det fantes et slags verdensmesterskap i aktive lokalsamfunn hadde vi garantert meldt oss på.

Vi har aktivitetshall, med golfsimulator, biljard og shuffleboard. Vi har forsamlingshus, treningsstudio, pumptrack-bane. Vi arrangerer LAN-party, juletrefest, fakkeltog på nyttårsaften, årlig handelsstevne, turer og en drøss andre arrangement.

Og vi har et sjeldent rikt næringsliv:

   • Oleas Kjøkken: Den lokale restauranten drives av Kvarøy-gründer Geir Olsen. Med lokale råvarer som basis tryller han frem delikatesser som klippfisk, lutefisk, boknafisk. Og på lager har han hjemmelaget spekepølse og røkt fisk til salgs. Geir er et levende leksikon på lokal mat og historie – og byr på en matopplevelse du neppe kommer til å glemme.
   • Puben «E tar han Bar»: Pub med en av landets beste quizkvelder og store ferdigheter på godt drikke.
   • Oppvekstsenter: Barnehage og skole fra 1. til 10. klasse.
   • Kvarøy Handel: Matbutikk med sjeldent godt utvalg. Teorien bak utvalget er at matinteressen er så stor at ingredienser du ikke finner andre steder fort blir hyllevare hos MAMMA Olsen
   • Kvarøy Sjøhus: Fisketurisme med overnattingsmuligheter: Med havet rett ut, er Kvarøy som skapt for fisketurisme. Anlegget har i dag fem sjøhus for utleie og utleie av fridykkerutstyr, båter, teiner og alt annet utstyr du trenger for å jakte storfisken.
   • Snekkerfabrikken : Etablert i 1952 har man i flere generasjoner bygd trapper for kunder i hele Nordland. Med topp moderne utstyr skreddersyr de trappeløsninger. Fabrikken er i likhet med det meste på Kvarøy.
   • Tarechips-fabrikken SJY. Innovativt vegansk snacks basert på tare. Har både nettbutikk og forhandlere rundt i Norge.I tillegg er det en rekke andre næringsdrivende. Med havet som utgangspunkt har vi også en rekke arbeidsplasser. Vi har lokale fiskere som produserer rødsei, det brukes næringsrikt avfall fra smoltanlegget til å dyrke jordbær og mikrogrønt og vi har flere støttetjenester til havbruket.
   • Grønt fra Laks. Denne spennende bedriften bruker «laksebæsj» som gjødsel til å produsere urter, grønnsaker og salat.

Et våre mål er at våre barn og fremtidige generasjoner ønsker og bo og leve på Kvarøy – Gründer Geir Olsen

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.